Премини към основното съдържание

Защо вътрешното тяло на климатика тече?

Ще се постараем да обясним в няколко подточки, възможно най-кратко, защо климатикът тече от вътрешното тяло?

  1. Поради липса на фреон ( ТУК можете да прочетете и за другите симптоми).
  2. Заради замърсени филтри, турбина и топлообменник на вътрешното тяло, или замърсен топлообменник на външното (погледнете ТУК, ако желаете да разберете как да поддържате и експлоатирате климатикът си).
  3. Запушена кондензна тавичка или маркуч. Както най-вероятно знаете, климатикът кондензира от вътрешното тяло в режим на охлаждане и от външното в режим на отопление. За това и лятото се появяват течове поради замърсяване и натрупване на слуз, които запушват отворът за конденз. Препоръчително е, да се прави профилактика на климатиците поне веднъж годишно, на Пролет или Есен, за да се избегнат подобни проблеми.
  4. Прекалено големи температурни разлики. Т.е. ако температурата навън е 35 градуса, а вие сте оставили климатика да работи на 18 градуса на охлаждане, той ще започне да отделя прекалено много конденз, който ще превишава дебитът на кондензната ваничка. Дори е възможно, турбината при въртене, да изхвърля водни пръски и да прави капчици по ламелите.
  5. Спукана кондензна тавичка, спукан, премачкан маркуч или нарушена денивелация. При по-старите климатици е много възможно, заради продължителните години работа и температурни разлики топло/студено, пластмасата да корозира и да се спука, което също е предпоставка за теч. Друга възможност за спукване е невнимателно разглобяване или сглобяване на вътрешното тяло при почистване. Прегорял или спукан/премачкан маркуч, пак от следствие външна намеса или направил корем, който задържа вода и прави въздушен джоб, непозволяващ да се изтича нормално.

Надявам се, че сме били полезни. Екип Кочев Клима ЕООД.