Премини към основното съдържание

Подов или стенен модел климатик, какво да изберем?

Много хора се колебаят какъв тип климатик да изберат, подов или стенен. В тази статия ще обясним положителните и отрицателни фактори и при едните, и при другите. Нека започнем първо от стенните, при тях има доста показатели, на които да се спрем, клас на енергийна ефективност, ценови диапазон, държава на производство и др. Като за начало, бих посъветвал да се насочите към климатик, който е от среден ценови клас и нагоре, заради по-голямата енергийна ефективност и допълнителни екстри като: ниско ниво на шум при вътрешното и външно тяло, по-добри филтриращи системи на въздуха, по-фина настройка на въздушния поток и т.н. Ниските класове стенни климатици не са от най-надеждните за отопление, за това и не ги препоръчвам, но ако се ползват за охлаждане, не мисля че бихте имали проблем с тях.  Ако сте се насочили обаче към среден или висок клас на качество, без значение от марката, ще имате изключително малко минуси в работата на климатика, а те са:

  1. Неприятно хладно течение при циркулиране на въздухът в стаята, когато е достигната или малко преди да достигне зададената температура в режим отопление.
  2. Разминаване на температурата в горна и долна част на помещението, от 1 или 2 градуса, при неправилна настройка на въздушната клапа.
  3. По-трудно достигане на филтрите за почистване.
  4. Трябва да се съобрази мястото на монтаж и да не се поставя над секции и гардероби, защото това би нарушило изходния въздушен поток.

Преминаваме към подов тип климатици. При тях изборът е доста по-лесен на база клас, защото всеки производител залага на изработка с високо качество. Което следователно е предпоставка да имат доста плюсове, като по-добро и бързо отопление или охлаждане на обитаемата част от помещението, липса на температурно разминаване, способността на клапите според сезоните, да бъдат затваряни/отваряни отгоре или отдолу, много висока икономия на енергия. Но и те си имат някои минуси:

  1. Имат доста по-висока цена от еквивалентен на тях, стенен тип климатик.
  2. По-бързо се запрашават филтрите на вътрешното тяло.
  3. В зависимост от монтажът е възможно да задържат конденз и след време да се появи неприятна миризма, ако не се прави профилактика.
  4. Нуждаят се от специфично място за монтаж, на което бихте могли да сложите някаква мебел.

Заключителните ни думи са, без да звучат като подстрекаване, ако имате финансовата възможност и подходящо място, вземете си подов климатик! Никога след тази си инвестиция няма да съжалите и за момент, че сте направили този избор.

Екип Кочев Клима ЕООД.