Премини към основното съдържание

Японски климатици и има ли такива в България?

Бих искал да обясня по-подробно, има ли японски климатици и могат ли да се намерят все още в България? Нека започнем първо с марките, които са по-известни като идващи от страната на изгряващото слънце: DAIKIN, FUJITSU, MITSUBISHI, PANASONIC, TOSHIBA. След това е важно, когато даден клиент търси японски климатик, какво разбира, дали иска самият бранд да е японски или и производството да е направено там! Защото ако търсим просто марка, да, всички гореизброени поставят началото си от Япония (можете да научите повече ТУК ). Но ако желаете климатик, който да е произведен или сглобката му да е направена там, е, вече това ще е проблем. За съжаление, заради нарастващото търсене на климатична техника в цял свят, има няколко причини, заради които то не може да бъде задоволено:

  1. Само японското климатично производство не може да задоволи нуждите на всички и за това там се произвеждат машини основно за самата държава.
  2. Неблагоприятната и географска позиция за износ до държавите, които имат най-голяма нужда от климатична техника.
  3. В Япония няма евтина работна ръка, което оскъпява доста стоките за износ.

Та, за да се избегне умишлено или неумишлено подвеждане на клиенти от незнаещи хора, или недоброжелателни фирми търсещи печалба чрез фалшива информация, бих искал да направя една таблица за изброените марки. Къде най-често се произвеждат?

Марка Държава на производство
DAIKIN Китай, Малайзия, Турция, Чехия.
FUJI, FUJITSU, GENERAL Китай, Тайланд.
MITSUBISHI HEAVY и ELECTRIC Тайланд
PANASONIC Китай, Малайзия
TOSHIBA, CARRIER Тайланд

Има и малки изключения като Panasonic Heatcharge, които са произвеждат все още в Япония, но цената е Уау! Нека да не забравяме, че където и да се сглобяват тези климатици, те се правят под стриктен надзор и се изработват от качествени материали! Да, възможно е да има дефекти при дадени машини, но при тези марки те са сведени до минимум. Като допълнение ще кажа, че в България могат да се намерят климатици изработени в Япония, обаче те ще бъдат втора употреба и ще са на 110V ток. Има някои фирми, които все още успяват да внесат такава климатична техника.

Надявам се, че сме били полезни. Екип Кочев Клима ЕООД.