Премини към основното съдържание

Знаете ли, че климатика е изобретен от...

...американсия инженер Уилис Кериър (Willis Carrier, а на български му викаме Кариер ) през далечната 1902г. (явно е била гореща година)? През 1915г. той решава да основе Кериър Корпорейшън (Carrier Corporation). Компанията се занимава с производство и разпространение на вентилационни, и климатични системи (при нас климатичарите е по-разпространено като HVAC, прилича на квак, ама не е . А иначе произхода на абревиатурата иде от heating, ventilation, and air conditioning. Казваме го просто така, да се знае).

Знаете ли, че фреона за пръв път е синтезиран от...

...белгийския химик Фредерик Шварц някъде около 1890г. (не се знае с точно коя)? Около 40 години по-късно, през 1928г. Дженерал Мотърс наема хора, които да подобрят първите хлорофлуоровъглероди (CFC), които са се използвали тогава (като амоняк), защото са били прекалено токсични. Този екип от хора, оглавяван от Томас Мидли, успява да създаде по-стабилното и нетоксично съединение, дихлородифлуорометан (фреон R-12). От своя страна, този фреон не е бил толкова опасен за хората, но направо е "изяждал" озоновият слой. Една молекула от него, за престой 2 години в атмосферата, е унищожавала 100 000 атома озон (да, да, правилно прочетохте СТО ХИЛЯДИ).

Знаете ли, че Toshiba Corp. и Carrier Corp. се сливат...

...и стават Toshiba Carrier Corporation (TCCJ) (е това мисля, че беше близко до акъла хаха)? По-горе обяснихме за Кериър, (Кариер или Carrier, бъглари сме ние и може да си ги наричаме, както си искаме), сега от Кочев Клима ЕООД град Бургас, ще дадем малко информация и за Toshiba (Тошиба или "Японската сила"). Корените на тази компания датират от далечната 1875 година. Основана е в тухлената фабрика на Гинза, Япония. Нейните основатели са: Хисашиге Танака (Hisashige Tanaka), един от най-великите изобретатели в "Страната на изгряващото слънце", наричан още "Геният на механичните чудесии". Другият е с не по-малко впечатляващото име, Ичисуке Фуджиока (Ichisuke Fujioka), другите му прозвища са били "Японският Едисон" или "Магьосникът на електричеството". В момента, Toshiba е световен лидер във високите технологии, не само при климатиците. За тази корпорация, качеството е най-важният приоритет. И те са решили да не се отклоняват от този курс. Сега малко факти за Toshiba през годините:

 • 1875 - Хисашиге Танака отваря телеграфна фабрика в Шимбаши, Токио.
 • 1931 - Завършват първият японски, херметически компресор за охлаждане.
 • 1961 - Завършен е първият в света жилищен климатик.
 • 1968 - Тошиба разработва първия роторен компресор и започва масовото му разпространение в цял свят.
 • 1978 - Първият електронно-управляем климатик.
 • 1980 - Първият инверторен климатик.
 • 1981 - Първият домашен инверторен климатик.
 • 1988 - Първият двойно-роторен компресор.
 • 1993 - Първият дигитален двойно-роторен компресор.
 • 1998 - Първият "зелен" климатик с фреон R410A
 • 2000 - Първият климатик Daiseikai с плазма филтър и въдушен йонизатор.
 • 2007 - Toshiba разработва най-високият COP при Daiseikai Inverter
 • 2010 - Нови IAQ (Indoor air quality) въздушни филтри.

А бе накратко, голяма работа са Toshiba. И към днешна дата, са компанията с около 100 000 работници.

Знаете ли, че Daikin...

...значи Гигант, Исполин на японски? И да, днес те наистина са гиганти в климатичната индустрия! Компанията Дайкин е създадена през 1924 година от Акира Ямада (Akira Yamada). През 2004 година, Daikin пробиват в Северна Америка (явно е било голямо постижение за тях). Също така, Daikin са от компаниите, които имат едни от най-иновативните разработки за борбата с глобалното затопляне. За това и те изобретяват, и въвеждат фреон R32. Много скоро, този фреон ще замени всички останали в битовите климатици.

Знаете ли, че климатици Chigo...

...не е чак толкова нова марка? Chigo Air Conditioning Co. Ltd е един от най-големите производители на климатици и фреони в света!!! Основана е през 1994 годиниа (...и на света ще станем ний шампиооони...Опа, това е друга песен, далеч от климатиците, ама карай хаха) в Хонг Конг. Централата и е в Гуанджоу, Китай (един от любимите ми градове. Там екзотичните меса са уникални). Тази компания има внушаващ капацитет на производство, близо 10 милиона броя годишно! Явно не случайно са наели около 16 000 души персонал. Chigo също така произвеждат 90% от резервните си части и отговарят на всички световни тестове и изисквания като CCC, UL, CSA, CB, TUV, GS, SAA, CE, RoHS, Reach и др. норми с неясен, абревиатурен произход, за нормалния човечец хаха.

Знаете ли, че климатиците с марка Fujitsu, Mitsubishi, Panasonic...

...нямат нужда от реклама? Те са утвърдени лидери в климатичната индустрия! Модели като: Diamond (Mitsubishi) и Heatcharge (Panasonic) са познати на 70% от хората. Та, кой съм аз да ги рекламирам...

От Кочев Клима град Бургас, се надяваме, че вече знаете мааалко повече за климатиците. Поне мен, изключително много ме домързя да пиша повече, за това спирам за сега. Следете за бъдещи, забавни актуализации (поне се надявам да ви е било забавно, ако ли не, трябва да подложа чувството си за хумор на тест ).